Konyhai növénynevelő környezet tervezése
Téma jellege: tervezés, fejlesztés, prototípuskészítés, bemérés, (kutatás)
A lakásokban és konyhákban nevelt fűszernövények már hosszú idő óta biztosítanak friss konyhai alapanyagokat. Az ilyen módon termeszthető növényfajtákat korábban főként a nevelés helyéül választott ablak lehetőségei, például égtáj szerinti elhelyezkedése határolta be, azonban a technológia fejlődése ma már lehetővé teszi a beltérben nevelt növényfajták költséghatékony mesterséges megvilágítását is.
A mesterséges fény alatt nevelt növények növekedését számos tényező befolyásolja, amelyek közül mindig a leginkább határon lévő feltétel a meghatározó, vagyis ha egy feltétel sérül, akkor a növény növekedését a többi feltétel további javítása nem segíti elő. E körülményeket tovább nehezíti az a tény, hogy a növény egyes fejlődési szakaszaiban az optimális környezeti feltételek eltérőek.
A munka során a hallgató feladatai:
- végezzen irodalomkutatást a mesterséges fény alatt történő növénynevelésről
- végezzen irodalomkutatást a jelenleg rendelkezésre álló növényvilágítási lehetőségekről
- határozza meg azokat a főbb növénynevelési környezeti paramétereket, amelyeket egy kis konyhai mesterséges növénynevelő környezetben kontrollálni lehet (pl. fény, hőmérséklet, talajnedvesség, tápanyagmennyiség stb.)
- tervezzen meg egy mesterséges növénynevelő kiskamrát egy szabadon választott növényfajta neveléséhez
- végezzen optimalizálást a megvilágítás tekintetében, figyelembe véve a növény egyes fejlődési szakaszait is.
A téma szakdolgozattá, diplomatervvé is fejleszthető.
Konzulensek: dr. Hegedüs János és dr. Hantos Gusztáv
TÉMÁRA TÖRTÉNŐ JELENTKEZÉST KIZÁRÓLAG A HALLGATÓVAL TÖRTÉNŐ ELŐZETES SZEMÉLYES ELBESZÉLGETÉST KÖVETŐEN FOGADOK EL. ENNEK HIÁNYÁBAN A JELENTKEZÉST AUTOMATIKUSAN ELUTASÍTOM!